Facebook
Twitter
Vrijdag 2021-11-19
Covid-19 - nieuwe maatregelen vanaf zaterdag 20 november


De coronacijfers gaan de voorbije weken steil omhoog, waaronder het aantal ziekenhuisopnames. Om de druk op de zorgsector te verlagen en uit respect voor de zorg en ieders gezondheid, besliste Het Overlegcomité op woensdag 17 november om opnieuw enkele strengere maatregelen in te voeren.

Het Koninklijk Besluit is nog niet gepubliceerd waardoor we de details van de nieuwe maatregelen, die invloed hebben op onze sportsector, nog niet helemaal kennen. Van wat wel reeds gekend is en wat vanaf zaterdag 20 november moet worden toegepast, geven we hieronder een overzicht. (bron: Vlaanderen.be, info-coronavirus.be)

 

 

Overzicht nieuwe maatregelen

 

Vanaf zaterdag 20 november gelden er binnen de sectoren waartoe onze sportclubs behoren enkele nieuwe en strengere maatregelen:

 

Sport

 

Momenteel kunnen sporten (ook indoor) nog steeds doorgaan, weliswaar rekening houdende met de reeds bestaande maatregelen en de verstrenging van de mondmaskerplicht vanaf 10 jaar in alle publieke ruimtes van een sportaccommodatie.

 

Tijdens het sporten is er vanuit de overheid (nog) geen verplichting voor het dragen van het mondmasker. De overheid beschrijft het als volgt: “Het mondmasker mag enkel occasioneel worden afgezet om zittend te eten en te drinken, en wanneer het dragen ervan onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.”

Vanuit onze federatie bevelen we iedereen ten stelligste aan om het mondmasker ook te dragen tijdens het petanquen. Onze sport leent zich ertoe om deze aanbeveling op te volgen waardoor we extra zorg kunnen dragen voor elkaar. We rekenen hiervoor op het begrip en de zin voor verantwoordelijkheid van àlle petanqueliefhebbers.

 

Horeca

 

In de horeca wordt de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd. Dit betekent dat vanaf zaterdag 20 november, bovenop het verplicht scannen van het CST bij het betreden van een horeca-inrichting (= clublokaal), iedereen vanaf 10 jaar verplicht een mondmasker moet dragen behalve (occasioneel) om zittend te eten en te drinken.

 

Evenementen

 

Vanaf 50 personen binnen of 100 personen buiten is het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 10 jaar én het scannen van het CST verplicht.

 

 

De maatregelen toegepast in de praktijk

 

Dit vernieuwde pakket aan maatregelen betekent concreet het volgende voor onze petanqueclubs:

 

Clubs zonder horecagedeelte in het lokaal => volgen de maatregelen voor de sport en evenementen:

 

4Iedereen vanaf 10 jaar is verplicht een mondmasker te dragen in de publieke ruimtes van de accommodatie.

4Bij activiteiten vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten is het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 10 jaar verplicht.

4Tijdens het sporten is het dragen van een mondmasker niet verplicht, maar sterk aanbevolen.

 

Clubs met een horecagedeelte in het lokaal => volgen de maatregelen voor de horeca en evenementen:

 

4Verplicht scannen van het CST bij het betreden van het lokaal.

4Iedereen vanaf 10 jaar is verplicht het mondmasker te dragen behalve (occasioneel) om zittend te eten en te drinken.

4Bij activiteiten vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten is het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 10 jaar verplicht.

4Tijdens het sporten is het dragen van een mondmasker niet verplicht, maar sterk aanbevolen.

4Alle richtlijnen voor de horecasector moeten gevolgd worden. Neem regelmatig een kijkje op de website van Horeca Vlaanderen om op de hoogte te blijven van de details van de geldende maatregelen.

Algemene regels

 

Het is belangrijk om de basisregels tegen de verspreiding van het coronavirus te blijven respecteren. Daarom blijft het belangrijk om:

 

4sociale contacten te beperken;

4vooral af te spreken in de buitenlucht;

4waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden of een mondmasker te dragen.

 

BELANGRIJK

 

4 We raden onze clubverantwoordelijken ten stelligste aan om op regelmatige basis de website van Horeca Vlaanderen te raadplegen om op de hoogte blijven van de geldende maatregelen in de horecasector.

4 Lokaal kunnen er strengere restricties gelden, neem daarom steeds contact op met het beleid van jouw stad of gemeente.

4 Blijf de nodige aandacht schenken aan ventilatie en de opgelegde luchtkwaliteitsnormen.

4 Voel je je niet goed, blijf thuis. Heb je te maken met een besmetting binnen jouw club, volg de procedure uit het basisprotocol sport en corona (artikel 3.2.9).

 

We rekenen op uw begrip en medewerking voor het opvolgen van deze overheidsmaatregelen én het dragen van het mondmasker tijdens het sporten. Wanneer we met z’n allen deze richtlijnen strikt opvolgen zorgen we voor elkaar terwijl we de hoop hoog houden op een verderzetting van onze competitie.

 

Zoals gebruikelijk volgen we de situatie op de voet. Van zodra er meer details en bijkomende informatie over de nieuwe maatregelen bekend zijn, zullen we onze communicatie bijsturen.

Welkom bij de website van VIV, de Vlaamse organisatie voor Internationale Volkssporten vzw.
Algemeen
Extra
Contacteer ons
VIV vzw
Zuiderlaan 13
9000 Gent (BE)
info@viv-sport.be
© 2012-2023 VIV vzw | Privacy
Produced by NetQue: E-Business Solutions