Facebook
Twitter
Dinsdag 2017-09-19
Is je aangifte rechtspersonenbelasting voor de vzw reeds in orde?


Bron: Dynamoproject

Zoals elk jaar ben je verplicht om voor je sportclub-vzw een “aangifte in de rechtspersonenbelasting” in te dienen. De uiterlijke indieningsdatum is dit jaar voor de meeste sportclubs 27 september. De aangifte is verplicht elektronisch in te dienen. Het Dynamo Project helpt je hierbij!

Veel mensen weten niet dat een vzw verplicht een aangifte moet doen m.b.t. een inkomstenbelasting, in principe de rechtspersonenbelasting. Je doet dit echter best wel aangezien je anders waarschijnlijk een administratieve boete ontvangt. Ook indien je niets aan te geven hebt en je aangifte nihil is. Nu de aangifte verplicht elektronisch gebeurt sinds 2015, kan de fiscus de aangiftes efficiënt opvolgen. Een stappenplan om je te helpen:

  1. Werkt je sportclub samen met een boekhouder? Vraag na of hij/zij de aangifte rechtspersonenbelasting opvolgt. Veel boekhouders doen dit automatisch maar als club vraag je best de bevestiging op die de boekhouder ontvangt nadat hij/zij de aangifte heeft ingediend voor je sportclub via www.biztax.be. Dan ben je zeker dat je club in regel is.
  2. Je sportclub is een vzw maar je hebt nog nooit van de aangifte in de rechtspersonenbelasting gehoord? Zorg er dan voor dat je je registreert op de website van Dynamo Project. Als je sportclub aangesloten is bij een erkende federatie kan je gratis de handleiding rechtspersonenbelasting downloaden. De handleiding geeft je meer uitleg.
  3. Voor de meeste sportclubs is eind september de deadline voor de indiening van de aangifte. Deze deadline wordt bepaald op basis van je boekjaar en je algemene vergadering. Controleer met dit document of eind september ook voor jouw sportclub geldt.
  4. Wanneer je goed op de hoogte bent van de inkomsten/uitgaven die aangegeven worden in de rechtspersonenbelasting, kan je de aangifte doen via www.biztax.be. Er is geen voorafgaande registratie vereist, een elektronische identiteitskaart (eID) of een digitaal certificaat klasse 3 volstaat. Ook indien je aangifte nihil is, doe je de aangifte. In de handleiding rechtspersonenbelasting vind je een Biztax stappenplan.
  5. Twijfel je of je wel een nihil aangifte mag indienen of ervaar je bepaalde computer- of browserproblemen bij de indiening, dan kan je een begeleiding inkomstenbelasting aanvragen bij het Dynamo Project.

Ter info: Je bent zelf verplicht om actie te ondernemen en de aangifte elektronisch in te vullen en te versturen (ook indien er geen belastbare inkomsten zijn). Het komt vaak voor dat sportclubs geen communicatie ontvangen, meestal omdat hun maatschappelijke zetel niet correct gewijzigd werd. Hou het dus goed in de gaten!

Welkom bij de website van VIV, de Vlaamse organisatie voor Internationale Volkssporten vzw.
Algemeen
Extra
Contacteer ons
VIV vzw
Zuiderlaan 13
9000 Gent (BE)
info@viv-sport.be
© 2012-2024 VIV vzw | Privacy
Produced by NetQue: E-Business Solutions