Facebook
Twitter
U bent hier: VZW Materie » WVV
WVV

Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV)
 
 

Het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) werd op 28/02/2019 goedgekeurd en treedt in werking op 01/05/2019. Het nieuwe WVV is de derde pijler van de lang aangekondigde hervormingen die ook voor vzw’s van toepassing zijn.

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen omvat alle wettelijke regels met betrekking tot ondernemingen. De wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en latere wetswijzigingen, verdwijnt (behalve de bepalingen met betrekking tot de Europese politieke partij en de Europese politieke stichting). Dit betekent dat elke vzw, net zoals bij de implementering van de vzw-wet van 2 mei 2002, de statuten moet aanpassen aan de nieuwe wetgeving.

Wanneer men de weg in een wetboek niet kent, is het zeker niet eenvoudig om ermee aan de slag te gaan. Daarom heeft de Vlaamse organisatie voor Internationale Volkssporten vzw (VIV) de boeken die slaan op alles wat met een vzw te maken heeft doorgenomen. Daarnaast hebben we getracht alle onderdelen (die op de vzw slaan) zo correct en volledig mogelijk uit de WVV te halen.  We nemen geen enkele verantwoordelijkheid op ons, moest er blijken dat informatie ontbreekt. Naast dit document kan u op de website ook een exemplaar terugvinden van het WVV. Raadpleeg dit zeker ook! 

Naast het document dat door de VIV werd opgesteld en het volledige Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, kan u op de website ook een document terugvinden met een uittreksel uit de VSDC vzw Review – NR 185. Zij schreven heel wat richtlijnen uit voor de aanpassing van de statuten conform het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

VSDC vzw liet ons aan de hand van hun ‘VSDC vzw Review-boekje’ dat om de twee maand uitgebracht wordt, weten dat het WVV is ingedeeld in 18 boeken. Echter zijn slechts enkele van belang voor de vzw:

-         Boek 1: algemene, inleidende bepalingen, met opname van de nieuwe definitie van de vzw

-         Boek 2: bepalingen gemeenschappelijk aan de rechtspersonen geregeld in dit wetboek

-         Boek 3: bevat alle bepalingen omtrent de jaarrekening

-         Boek 9: is volledig aan de vzw gewijd

 
 
 
DOWNLOADS
 

Definitief wetsontwerp

Wetboek voor vennootschappen en verenigingen - wetboek

Wetboek van vennootschappen en verenigingen - VSDC

De leden van een VZW

De organen van een VZW

VZW of feitelijke vereniging: het verschil

Feitelijke vereniging en vzw : definities

Ondernemingsrechtbank

Verplichte vermeldingen op elk stuk van uw vzw vanaf 1/01/2020

Gerelateerde link: www.vsdc.be

 

 
MODELSTATUTEN

 
Via de Vlaamsesportfederatie kan men modelstaturen downloaden (LINK)
 
 
Welkom bij de website van VIV, de Vlaamse organisatie voor Internationale Volkssporten vzw.
Algemeen
Extra
Contacteer ons
VIV vzw
Zuiderlaan 13
9000 Gent (BE)
info@viv-sport.be
© 2012-2024 VIV vzw | Privacy
Produced by NetQue: E-Business Solutions